“Blueing The BlackSea” (BBSEA) GEF projesi çağrısı yayınlandı

“Blueing The BlackSea” (BBSEA) GEF projesi çağrısı yayınlandı

BİLGİ NOTU

 

Konu: “Blueing The BlackSea” (BBSEA) GEF projesi ana faaliyetleri arasında yer alan proje alt bileşeni  “Eco-Innovation Challenge” spesifik faaliyeti kapsamında 500000USD ödüllü hibe programından yararlanılmasıdır.

http://www.bsec-bsvkc.org/Forms/BlueingTheBlackSeaProject

Hibe Programıyla ilgili açıklama;

Amaç:

  • Karadeniz’de ötrofikasyonu önlemek için nütrient azaltımı/giderimi
  • Eko-işletmeleri güçlendirerek yerel iş ekosistemini desteklemek

 

Bu iki amaca uygun olarak;

  • Proje Alanları: Su kirliliği temelinde Karadeniz’de ötrofikasyonun çözümü için yenilikçi konsept fikirler, amaca katkıda bulunan teknoloji iş modelleri geliştirilmesi şeklinde olabilir. Hibe programı ile sadece Karadeniz’de ötrofikasyonun çözümü odağında geliştirilecek yenilikçi projeler hedeflenmektedir.
  • Proje Girişimcileri (Innovator/Entrepreneur): Özel kuruluşlar, STK’lar, akademik kurumlar, gençlik grubu, kadın grubu gibi yapılar gerçekleştirmiş olabilir.
  • Proje Uygulayıcısı (Host of Innovation): Bu yenilikçi çalışmalar bir ev sahibi (projeyi yürüten kuruluş) ile ortaklaşa yürütülecektir. Ev sahibi kurumlar; Belediye, Su ve kanalizasyon İdaresi, Çiftçi Birliği veya Sanayi/Endüstri Bölgesi olabilir. İnovasyona ev sahipliği yapacak kurumlar bir su kirliliği sorunu beyanı hazırlamalıdırlar. Ev sahipleri ayrıca bir anlaşma mektubunu (onay mektubu) ulusal odak noktalarına ve yeniliği öneren grup/kuruluş/işletmeye göndereceklerdir. Ulusal Odak noktasının (Bakanlık) görevi en uygun ortak ile inovasyon ev sahibini listelemek ve KEİ’ye bildirmektir. Onaylanan projeler için proje girişimcisi ile uygulayıcısı arasında 3 ay içerisinde bir anlaşma imzalanmalıdır.
  • Uygun hibe için ülke içi pilot proje uygulaması ve hibe alanlara hızlandırma programı (ödül töreni, yatırımcı- iş ortağı- finansör bağlantısı, iş modeli danışmalığı) ve danışmanlık sunulması sağlanmaktadır.
  • Projede ülke başına toplam 500000USD hibe kullandırımı söz konusu ve bu tutar 2 ya da 3 projeye bölünerek dağıtılabilmektedir.
  • Sürecin işletimi KEİ’nin (Karadeniz Ekonomik İşbirliği) (İstanbul, Türkiye) Eko-inovasyon yönetim ekibi (Danışman/firma) tarafından yapılmaktadır.

 

Katılımcılar için gereken minimum kriterler;

  • Kamu kurumları hariç KEİ üye ülkelerinden bir birey ya da yasal olarak kurulmuş bir kuruluş (İşletme, dernek/kooperatif, STK, Üniversite) olmak,
  • E-posta, telefon ve video konferans yapabilme kabiliyetine sahip olmak,
  • Kayıt ve sosyo-çevresel tarama formunun doldurulması,

Eco-Innovation Challenge Yol Haritası (Proje Süreci: 4 Yıl)

 

Örnek potansiyel inovasyon uygulamaları;

  • Atıksu arıtma tesislerinden Biyogaz ve yenilenebilir enerji üretimi,
  • Atıksudan Fosfor geri kazanımı,
  • Gübreleme verimini arttırmak için teknolojilerin kullanımı vb.

 

Not:  Yeni arıtma yapılması bu hibe programı kapsamında değerlendirilmemektedir. Ancak herhangi bir arıtma da azot fosfor giderimine yönelik yenilikçi bir teknolojinin geliştirilmesi olabilir.

 

Örnek Uygulama Metodolojisi;

  1. İnovasyon önerisi: Portland çimentosu ile atıksudan azot ve fosfor giderim/kazanımı
  2. Uygun İnovasyon ev sahibi: Dışkı kaynaklı drenajlarından azot ve fosforu azaltmak isteyen bir hayvancılık kooperatifi
  3. İnovasyon önerisinin sahibi ile ihtiyaç sahibi ev sahibi arasında çözümü test etmek için bir anlaşma imzalanır.
  4. Öneri sahibi kooperatif içerinde drenaj sularından azot ve fosforun giderimi için önerdiği portland çimento siteminin kurulumunu yaparak yaklaşık bir yıl işleterek gerekli ayarlamaları yapar.

 

Not: Proje ayrıca, inovasyon çözümünün kirliliği azaltma/azaltma etkisini gerçekten kanıtlayıp kanıtlamadığını test etmek için mevcut durum ve proje sonrası su kalitesi araştırması yapmayı planlıyor.

Bu gönderiyi paylaş